Váš jedálniček vždy ovplyvní Vašu pleť aj celkové zdravie, a to bez ohľadu na vek alebo menopauzu. Pokiaľ budete mať niečoho nedostatok, prípadne zbytočný nadbytok, odrazí sa to na nerovnováhe živín, ktoré sú pre Váš organizmus zásadné.
Späť k menopauze – tu sú živiny, na ktoré by ste sa mali sústrediť. Nepríjemné symptómy spojené s menopauzou aj spôsoby, ako sa ich zbaviť, sa stali predmetom výskumu. Bolo preukázané, že frekvenciu ich výskytu aj ich rozsah je možné výrazne zmierniť vyváženou stravou, ktorá bude obsahovať všetky dôležité živiny (1).
Skupiny živín, ktoré sú počas menopauzy naozaj dôležité:
● Fytoestrogény
● Vitamín D
● Vápnik
● Kyselina listová
● Polyfenoly
● Vláknina
● Omega 3 mastné kyseliny
Vobdobí menopauzy dochádza k zníženiu hustoty kostí, preto je dôležité konzumovať veľké množstvo vitamínu D (1).
Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť strukoviny, listovú zeleninu a bobuľovité ovocie. Nezabudnite ani na „dobré tuky“ pochádzajúce z rastlinných olejov, orechov, semienok a rýb. Aj tie totiž vo výžive zohrávajú významnú úlohu. (1,3)
Ďalšou dôležitou skupinou potravín je bobuľovité ovocie. Bobuľovité ovocie obsahuje mnoho dôležitých výživových zložiek: vitamíny, minerály, folát, vlákninu a polyfenoly. Môže pomôcť zmierniť riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny a zabrániť tiež zhoršeniu kognitívnych schopností. Preto je konzumácia bobuľovín prospešná aj v období menopauzy (3). Omega 3 mastné kyseliny majú tiež výrazný vplyv na mnoho ochorení (kardiovaskulárne ochorenia a rakovina). Sú preto v období menopauzy nenahraditeľnou súčasťou jedálnička. Zdrojom omega 3 mastných kyselín sú rastlinné oleje, orechy, semená, rybie a živočíšne tuky (1).
ZDROJE:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-
Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease,
cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.