Menopauza: ako by som sa mala stravovať v 50?
Váš jedálniček vždy ovplyvní Vašu pleť aj celkové zdravie, a to bez ohľadu na vek alebo menopauzu. Pokiaľ budete mať niečoho nedostatok, prípadne zbytočný nadbytok, odrazí sa to na nerovnováhe živín, ktoré sú pre Váš organizmus zásadné.
Späť k menopauze – tu sú živiny, na ktoré by ste sa mali sústrediť. Nepríjemné symptómy spojené s menopauzou aj spôsoby, ako sa ich zbaviť, sa stali predmetom výskumu. Bolo preukázané, že frekvenciu ich výskytu aj ich rozsah je možné výrazne zmierniť vyváženou stravou, ktorá bude obsahovať všetky dôležité živiny (1).
Skupiny živín, ktoré sú počas menopauzy naozaj dôležité:
● Fytoestrogény
● Vitamín D
● Vápnik
● Kyselina listová
● Polyfenoly
● Vláknina
● Omega 3 mastné kyseliny
ZDROJE:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Purdue-Smithe, A. C., Whitcomb, B. W., Szegda, K. L., Boutot, M. E., Manson, J. E., Hankinson, S. E., … Bertone-
Johnson, E. R. (2017). Vitamin D and calcium intake and risk of early menopause. The American Journal of Clinical
Nutrition, ajcn145607.
[3]. Huntley, A. L. (2009). The health benefits of berry flavonoids for menopausal women: Cardiovascular disease,
cancer and cognition. Maturitas, 63(4), 297–301.
Redakcia