Príliš sladké, príliš slané, príliš vysoký obsah tuku – vyberte si. Dobrou správou je, že nie je nutné tieto pochutiny z jedálnička úplne vyradiť, lepšie je ich príjem upraviť.
Osteoporóza postihuje jednu
z troch žien v období menopauzy (2).
Existuje mnoho štúdií, ktoré u žien v období perimenopauzy dokumentujú riziko metabolických ochorení (napr. cukrovka alebo metabolický syndróm), kardiovaskulárnych chorôb (dyslipidémia, hypertenzia), rakoviny pŕs a osteoporózy (1).
Ako asi tušíte, na trhu je mnoho produktov, ktoré Vám môžu pomôcť, ale tiež množstvo výrobkov, ktoré môžu mať negatívny dopad na Vaše zdravie. Najskôr je potrebné zamerať sa na glykemický index Vášho jedálnička. Vyhnúť by ste sa mali potravinám s vysokým glykemickým indexom (GI > 65) (3).
Pozor na glykemický index
Glykemický index
Určuje mieru zvýšenia krvného cukru v percentách v porovnaní s konzumáciou rovnakého množstva sacharidov
vo forme čistej glukózy.
Zrelé banány tak majú vyšší glykemický index ako tie, ktorých šupa je ešte zelená. Z jedálnička by ste mali vypustiť aj produkty z priemyselne spracovanej múky (biely chlieb), potraviny s vysokým obsahom škrobu a malým množstvom vlákniny (zemiaky, biela ryža) a potraviny s vysokým obsahom ľahko stráviteľných sacharidov (sladkosti, torty, sušienky, sladené nápoje) (5). Strava by tiež mala mať menej soli, soľ totiž prispieva k hypertenzii a zadržiavaniu vody. Podľa súčasných odporúčaní by dospelí mali denne konzumovať menej než 5 gramov soli. Mali by ste sa teda vyvarovať: priemyselne spracovaných výrobkov, kypriaceho prášku, bujónov, instantných polievok, slaných snakov (praclíky, popcorn alebo chipsy), slaniny, údených rýb a mäsa, nakladaného ovocia a zeleniny. Vo všeobecnosti platí, že jedlá by ste mali celkovo menej soliť (6).
Pozor na tuky
Potraviny, ktoré konzumujete, môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Vyhnite sa saturovaným tukom
a transmastným kyselinám.
Pozor na kofeín a vápnik
Zmiernite riziko osteoporózy – odstráňte zo svojho jedálnička kofeín.
ZDROJE:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13