Doprajte pleti vzpruhu potravinami s vysokým obsahom vitamínu C
Hľadáte trochu kulinárskej inšpirácie, aby ste svojej pleti mohli dodať potrebnú vzpruhu? Prejdite si s nami tieto kľúčové ingrediencie s vysokým podielom vitamínu C pre žiarivú, zdravú a mladistvo vyzerajúcu pleť.
Prečo je pre našu pleť také dôležité, aby sme jedli potraviny bohaté na vitamín C?
Všetci vieme, že je dôležité telu dodávať zdravú stravu – ingrediencie s vysokým obsahom vitamínu C sú však pre pleť úplne zásadné. Výskum preukázal, že pri topickej aplikácii na pleť môže vitamín C pomôcť s mnohými problémami – od hyperpigmentácie až po známky poškodenia vplyvom UV žiarenia[1][2], a to predovšetkým vtedy, ak je používaný spolu s prípravkami slnečnej ochrany.[3] Štúdie navyše ukázali, že vitamín C pomáha zvyšovať produkciu kolagénu, vďaka ktorému pleť pôsobí plno a mladistvo.[4]
Vitamín C pomáha zvyšovať produkciu kolagénu, vďaka ktorému pôsobí pleť plno a mladistvo!
Tieto impozantné benefity robia z vitamínu C doslova kľúčovú ingredienciu, pokiaľ si chcete zachovať zdravý, žiarivý a mladistvý vzhľad. Vitamín C samozrejme nie je iba žiadanou látkou obsiahnutou v kozmetických pleťových prípravkoch, ide tiež o dôležitú súčasť zdravej stravy. To znamená, že aby mohla pleť ťažiť z prínosných vlastností tohto vitamínu, je potrebné ho telu dodávať zvonku aj zvnútra.
Varenie a skladovanie ingrediencií s vysokým podielom vitamínu C
A nakoniec tu máme mrkvu, ktorá podobne ako pomaranče za svoju jasnú farbu vďačí betakaroténu. Mrkva neobsahuje iba vitamín C, je tiež skvelým zdrojom provitamínu A známeho tým, že pomáha bojovať proti viditeľným známkam starnutia pleti. Aj v tomto prípade platí, že je najlepšie mrkvu konzumovať v surovom stave, preto si ju nakrájajte či nastrúhajte do šalátu alebo zjedzte ako zdravú desiatu napríklad k humusu. Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, aké jedlá si na tento týždeň pripraviť, pozrite sa, čo sa dá v kuchyni z týchto surovín s vysokým obsahom antioxidantov a vitamínu C vytvoriť.
Sources:
[1] Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/]
[2] Fitzpatrick R.E., Rostan E.F. ‘Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage’ in Dermatological Surgery 28.3 (2002) p. 231-236 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11896774]
[3] Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ in Acta dermato-venereologica 76.4 (1996) pp. 264-268 [Accessible at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869680/]
[4] Boyera, N. Galey, I. and Bernard, B.A. ‘Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts’ in Internet Journal of Cosmetic Science 20.3 (1998) pp. 151-158 [Accessible at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18505499/]
[5] http://www.livestrong.com/article/547867-what-does-cooking-do-to-vitamin-c/: See quote from Office of Dietary Supplements at the National Institute of Health.
Redakcia