O antioxidantoch ste už určite počuli. Viete ale, ako presne pomáhajú pleti? Prečítajte si viac o súvislostiach medzi pleťou a takzvanými superpotravinami.
Čo sú antioxidanty a ako pomáhajú bojovať proti poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi?
Antioxidanty – všeobecný pojem, ktorým označujeme niekoľko skupín organických molekúl – sú akousi prvou obrannou líniou pred poškodením, ktoré na pleti spôsobujú voľné radikály. Antioxidanty sú obsiahnuté v potravinách (obsahujú ich napríklad bobule či listová zelenina) a prirodzene sa vyskytujú aj v pokožke. Čo sa však skutočne deje pod povrchom kože, keď do hry vstúpia antioxidanty?
Externé faktory spôsobuj až
80%predčasného starnutia pleti
Vo všeobecnosti možno povedať, že antioxidanty pomáhajú bojovať proti poškodeniu pleti spojenému s vonkajšími faktormi nášho prostredia, ako je napríklad UV žiarenie. Tieto vonkajšie faktory totiž spôsobujú až 80 % predčasného starnutia pleti. Antioxidanty teda zabraňujú fenoménu, ktorý poznáme pod názvom poškodenie pleti voľnými radikálmi – k tomu dochádza práve vplyvom vonkajších faktorov a bolo preukázané, že voľné radikály urýchľujú vznik viditeľných prejavov starnutia. Potraviny bohaté na antioxidanty spomaľujú šírenie oxidačných voľných radikálov, posilňujú antioxidanty už zastúpené v pleti, a tým bojujú proti voľným radikálom.
V akých potravinách sú antioxidanty zastúpené?
Starostlivosť o pleť na báze antioxidantov je rastúcim trendom. Je však dôležité zaistiť aj to, aby sme antioxidanty prijímali tiež v potrave. Potraviny s vysokým podielom antioxidantov sú známe svojimi anti-ageingovými účinkami, predovšetkým pôsobením proti dopadom stresu v dôsledku UV žiarenia.[1] Mrkva napríklad obsahuje veľké množstvo antioxidantu betakaroténu. Tento pigment sa počas trávenia mení na vitamín A, ktorý je dôležitý tiež pre tvorbu kolagénu.[2]
U iného antioxidantu – lykopénu, obsiahnutého v paradajkách, bolo preukázané, že pomáha zmierňovať zápal v súvislosti so spálením od slnka.[3] Výskum tiež potvrdil, že ďalšie typy antioxidantov, polyfenoly (obsiahnuté okrem iného v horkej čokoláde a hrozne), môžu pomôcť zlepšiť fungovanie kardiovaskulárneho systému a podporiť krvný obeh.[4]
Sources:
[1] https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a10835/antioxidants-and-oxidative-stress/
[2] Novo, R., Azevedo, P., Minicucci, M. et al, ‘Effect of Beta-Carotene on Oxidative Stress and Expression of Cardiac Connexin 43’ in Arquivos brasileiros de cardiologia 101.3 (2013), pp. 233-239 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032303/]
[3] Story, E., Kopec, R. et al, ‘An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene’ in Annual Review of Food Science and Technology (2010) [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/]
[4] Huang WY, Davidge ST, Wu J. ‘Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment’ in Crit Rev Food Sci Nutr 53.6 (2013) pp. 615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.