Pomaranče: šťavnaté tipy od odborníkov pre krásnu pleť
Všetci vieme ,že je dôležité jesť veľa ovocia a listovej zeleniny, ale pokiaľ ide o optimálny prísun vitamínu C, jeden druh ovocia vedie: je to jednoducho pomaranč.
Je doslova nabitý antioxidantmi, ktoré pleť miluje. I malý až stredne veľký kus tohto ovocia pokryje takmer dve tretiny odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Požiadali sme špecialistu na výživu Raphaela Grumana a dermatologičku Dr.Ninu Roos , aby sa s nami z pohľadu odborníkov podelili o svoje tipy, ako a prečo by sme ich mali do svojho jedálnička zaradiť častejšie.
Svetlá budúcnosť: ako pomaranče pomáhajú našej pleti vyzerať zdravo
Nielenže pomaranče dobre vyzerajú, krásne voňajú a sú chuťovo dobré, ale dokážu zázraky s vašou pleťou. Dermatologička Dr. Nina Roos vysvetľuje, ako táto šťavnatá dobrota pôsobí pod povrchom pleti. Pomaranče sú podobne ako všetky citrusy skvelým zdrojom vitamínu C. Vitamín C stimuluje tvorbu kolagénu (dodáva pleti mladistvý, plný vzhľad) , chráni epidermis pred vonkajšími agresormi a pôsobí proti poškodeniu vplyvom nadmernej expozície znečisteniu a slnku. Za svoju žiarivú farbu pomaranče vďačia pigmentu s názvom betakarotén (alebo tiež provitamín A), ktorý je známy tým, že pomáha bojovať proti viditeľným prejavom starnutia. Pomaranče sú tiež skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré podporujú obnovu buniek a pôsobia proti stresu vyvolanému UV žiarením. Ďalšími potravinami s podobným obsahom betakaroténu sú (nie príliš prekvapivo) mrkva a dyňa, bataty a všetky druhy tekvíc. Medzi ovocie obsahujúce podobné množstvo vitamínu C radíme citróny a kivi. Máme veľké množstvo možností!
Varenie s pomarančmi: nechajte ich radšej v surovom stave
Keď si ráno chcete dopriať malý luxus, nič sa nevyrovná poháru čerstvo odšťaveného pomarančového džúsu. Výživový poradca Raphael Gruman vysvetľuje, ako zo svojho ranného nápoja vyžmýkať maximum. Zásadné je pomarančovú šťavu vypiť čo najskôr po vyžmýkaní, aby nestratila dôležité vitamíny. Čím ďalej ju totiž necháme stáť, tým menej účinný bude vitamín C pre pleť. Namiesto krabicového džúsu si preto pomarančovú šťavu radšej pripravte doma čerstvú. Je tiež oveľa lepšie pomaranče konzumovať v surovom stave ako ich variť či piecť. Raphael tvrdí, že pomaranče sú termometrické, čo znamená, že vitamíny a minerály, ktoréobsahujú, sú extrémne citlivé na svetlo a teplo. Inými slovami - čím menej ich upravujete, tým lepšie. Niekoľko mesiačikov čerstvého pomaranča v ovocnom šaláte alebo na teplom dezerte je jednoduchý spôsob , ako do svojho jedálnička pridať toto báječné ovocie – rýchle, jednoduché a účinné.
Vďaka pigmentu betakaroténu pomaranče obsahujú veľké množstvo provitamínu A, ktorý pomáha bojovať proti viditeľným prejavom starnutia. Všeobecne platí – čím je ovocie farebnejšie, tým lepšie!
Redakcia